Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1442

Ψήφισμα 6ης Πανελλαδικής Συνάντησης "Χωρίς Μεσάζοντες"

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε η 6η Πανελλαδική συνάντηση Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες», στην οποία συμμετείχαν μέλη κινημάτων πολιτών και παραγωγοί από όλη την Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αφορά το υπαίθριο εμπόριο και τις «Αγορές Καταναλωτών».

Εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση στο συζητούμενο νομοσχέδιο το οποίο:

Σχετικά με το άρθρο 37, που αφορά τις αγορές καταναλωτών, οι οποίες πλασάρονται ως «αγορές χωρίς μεσάζοντες», η πανελλαδική συνάντηση επισημαίνει ότι:

Οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» που οργανώνουν οι πρωτοβουλίες πολιτών τα τελευταία 5 και πλέον χρόνια με την χρήση του διαδικτύου και βασίζονται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες δεν μπορούν να συγκρίνονται με τις λαϊκές αγορές ούτε με τις δήθεν αγορές χωρίς μεσάζοντες που οργανώνουν διάφοροι δημόσιοι και κομματικοί φορείς.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να προμηθεύονται την τροφή τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από τους παραγωγούς της επιλογής τους.

Αυτό ενοχλεί τις κατά καιρούς κυβερνήσεις. Τόσο πολύ, που ξεχνούν όλες τις διακηρύξεις τους για έλεγχο τιμών και ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής, εξυπηρετώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και της ασύδοτα «ελεύθερης αγοράς» με νόμους που εμποδίζουν την απευθείας διάθεση προϊόντων.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολίτες και παραγωγοί μπορούμε να συνεννοηθούμε με αμοιβαίο όφελος, και να δώσουμε ώθηση και ελπίδα στη ντόπια (κυρίως πρωτογενή) παραγωγή και μια ποιοτική εφικτή λύση στον μαστιζόμενο λαό. Σ’ αυτά τα πλαίσια:

Καλούμε τους πολίτες όλης της χώρας να συνεχίσουν να στηρίζουν την κοινή πανελλαδική δράση των πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες».